16 november 2023

Van der Staaij in Oud-Beijerland: tijd voor een centrumrechts kabinet

De beschermwaardigheid van het leven blijft voor de SGP het belangrijkste speerpunt. Dat betoogde oud-partijleider Kees van der Staaij op een goed bezochte verkiezingsavond in Oud-Beijerland. Hij keek terug op 25 jaar Kamerlidmaatschap, maar ook vooruit naar de komende verkiezingen. Er werd zelfs al een coalitie gesmeed op basis van de huidige peilingen.


Vooraf werd de avond aangekondigd als een avond voor het hele gezin. Dat bleek ook zo te zijn. Ruim 120 ouderen én jongeren luisterden naar pitches van Van der Staaij en de nummer 11 van de lijst, de Hoeksche Waardse wethouder Adriaan van der Wulp. Zoek de tien verschillen, begon van der Wulp, die zich in tegenstelling tot de andere spreker een stuk minder ervaren en zelfverzekerd voelde. Maar al snel bleek dat de kandidaat zich goed ingelezen had en zijn financiële ervaringen hem goed van pas kwamen. Grappend: ‘Ach, het is maar een nulletje meer dan bij ons in de gemeente’. Overigens is de kans op een overstap naar Den Haag klein, want ‘wij SGP’ers zijn niet zo van de voorkeursacties’. Wat humor betreft deed hij niet onder voor Van der Staaij. Op de vraag wat hij achter zou laten, antwoordde hij gevat: ‘een ontredderde gemeente’.

Van der Staaij mocht even dromen over deelname van de SGP aan het kabinet. Hij had wel een advies voor zijn opvolger: ‘denk er goed over na’, verwijzend naar de dilemma’s waarmee grotere broer ChristenUnie afgelopen jaren te maken kreeg. En of hij dan ook al droomt over een ministerspost?
Behendig als hij is, wist Van der Staaij deze vraag zo omstandig te omzeilen, dat we het antwoord nog steeds schuldig zijn. ‘Het verlangen is wel om iets in de publieke sector te blijven doen. Je zult me niet ineens tegenkomen als verkoper van snorkels en duikbrillen’.

Dromen mochten beide sprekers ook over de nieuwe coalitie. Wat Van der Staaij betreft wordt het eindelijk eens tijd voor een centrumrechtse coalitie. Op basis van de peilingen werd een coalitie gesmeed van een blok met de drie christelijke partijen, aangevuld met grotere en kleinere partijen op rechts. Dat gaat Van der Staaij niet meer meemaken als Kamerlid: ‘ik heb er rust van en ik neem ook eerst een aantal maanden rust. Daarna zien we weer verder’. Tijdens het forum over democratie en uit de vele gesprekken na afloop van de avond bleek de waardering voor zijn werk en dat die rust hem van harte gegund wordt.