17 april 2024

Hoe vergaat het André Flach in Den Haag?

Meester Van der Waal bracht André Flach de liefde voor de natuur bij. Nog steeds besteedt de oud-wethouder uit Hendrik Ido Ambacht veel tijd aan de natuur. Als langeafstandswandelaar, maar meer nog als lid van de Tweede Kamer. Op 15 april was hij te gast bij de lokale afdeling SGP Hoeksche Waard die bij elkaar kwam in Puttershoek.


Aan de hand van verschillende stellingen werden enkele spanningsvelden zichtbaar. Er is woningnood, maar ongebreideld bouwen gaat ten koste van de natuur.
Vissers en boeren zijn onmisbaar in de voedselvoorziening, maar de manier waarop dat gebeurt legt een grote druk op diezelfde natuur. Toch wil de SGP’er perspectief bieden aan de boerenbedrijven: “Toen bij de portefeuilleverdeling landbouw voorbijkwam, heb ik meteen mijn hand opgestoken”.

In de zaal lopen de emoties over het mestprobleem op: 
“Begrijpt u wel goed wat er gebeurt?” Het zijn grote uitdagingen, waar niemand een goed antwoord op lijkt te hebben. Hoewel Flach positief staat ten opzichte van het nieuwe kabinet, weet hij dat de aanwezigen daar ook hun hoop niet op stellen moeten. En nee, de SGP-fractie in de Tweede Kamer wordt niet bijgepraat door informateur Elbert Dijkgraaf en verkeert net als de aanwezigen in het ongewisse over het verloop van de kabinetsformatie.

Ook ten aanzien van het onderwijs zijn er schijnbaar onoplosbare problemen. Meer meesters voor de klas, geven de aanwezigen aan. Eric Oosterwijk, een jonge meester van groep 8, legt uit waarom. Flach kan weinig toezeggen, een salarisverhoging is niet afdoende.
Jacob Jan van Rijs, ook uit het onderwijs afkomstig, 
houdt een pleidooi om weer meer terug te keren naar de kernvakken taal, rekenen en lezen. Ook hier voelt André Flach veel voor, die wantrouwend staat ten opzichte van het aankondigde burgerschapsexamen voor het mbo.

Het laatste dilemma betreft het 
immigratiebeleid, een spanningsveld tussen barmhartigheid enerzijds en de erkenning dat de situatie zo niet langer houdbaar anderzijds.

Flach doet het niet alleen: “Bij het 
verlaten van Den Haag stond de regenbouw boven de Hofstad, het teken van Gods trouw. Zijn trouwe hulp alleen biedt perspectief in alle dilemma’s, Hij regeert. En, benadrukt de SGP’er, er gebeuren ook veel mooie dingen in Den Haag!

De volgende 
ledenbijeenkomst is op D.V. 29 mei, met Bert Jan Ruissen, lijsttrekker namens de SGP voor de Europese verkiezingen.